Användarnamn
Lösenord

Rollspel för nybörjare

Det finns ett otal olika rollspel på marknaden, med allt ifrån tunna regelhäften på under hundra sidor, till tjocka böcker i flera volymer. Länge var den svenska spelmarknaden ett forum för redan inbitna fantaster, men vinden har vänt och nu produceras det nybörjarspel i rask takt! Så var ska man som nybörjare hitta en inkörsport? Det beror naturligtvis vad du som spelare är ute efter. Det finns spel för olika intressen och miljöer; fantasy, superhjältar, western och science fiction för att nämna några. Här nedan följer ett antal tips på olika spel som kan vara lämpliga för dig som inte spelat förut, eller för dig som vill ha mer regellätta spel.Ensamma Vargen (Klassisk fantasy!)

Fantasysetting i Ensamma Vargens värld Magnamund, skapad av Joe Dever. Ensamma Vargen är ursprungligen en serie soloäventyr, det vill säga böcker där du som läsare själv får vara med och påverka handlingen. Dessa böcker gavs ut av Äventyrsspel på åttiotalet, och var länge svåra att få tag på, men tack vare spelförlaget Åskfågelns försorg får vi återigen chansen att återvända till Magnamund. Parallellt med rollspelet Ensamma Vargen ger de nämligen också ut de gamla soloäventyren på nytt. Soloäventyren kan vara ett bra sätt att börja om man aldrig spelat rollspel förr och inte har någon spelgrupp. Det ger en liten föraning om hur rollspel kan gå till, även om dina valmöjligheter i rollspelet är långt större än i soloäventyren.

Reglerna i Ensamma Vargen rollspelet är enkla och lätta att lära sig, de påminner faktiskt mycket om de sparsmakade reglerna i soloäventyren fast än något anpassade för att fungera med flera spelare. Spelet är mycket snyggt och innehåller lagom med stöd för att göra ditt första spelmöte till en riktigt trevlig upplevelse.

Ensamma vargen finns både som box, och i hårdinbunden utgåva.

Plus: Du kommer snabbt igång, det är lätt att lära sig, snyggt spel, trevliga tillbehör som utrustningskort och karta i den boxade versionen.

Minus: Det har inte släppts så många expansioner till spelet ännu.Fantasy! (Lätta regler, både för yngre och äldre! Prisvärt!)

Ett mycket enkelt och regellätt spelsystem som passar både nybörjaren och den erfarne spelaren. Själva reglerna lär du dig på en halvtimme, och sedan är det bara att köra. Kräver en del av den som leder spelet då reglerna inte täcker upp alla situationer som kan uppstå, men det borde inte innebära några större besvär. Tonvikten ligger på skattletande och grottröj, men spelet är samtidigt väldigt fritt och det är lät att bygga ut efterhand.

Fantasy! har kommit i sin tredje version. På bilden ovan ser ni ett mycket prisvärt paket med både Fantasy!, Sci-Fi! och Action!

Plus: Mycket enkelt, lätt att lära. Finns en hel del stöd genom gratismaterial på hemsidan, och en del utgivna supplement.

Minus: Då spelet är ett så kallat Old School Gaming är illustrationerna också därefter. Då de flesta rollspel idag har lagt tid och pengar på färgtryck och färgillustrationer, har Fantasy! gått motsatt väg. Det är svartvita linjebaserade illustrationer och enkel layout. Regelboken (och pocketen) håller med de måtten ganska hög klass, medan tillbehören varierar mer i stil och smak.


Hjältarnas tid

Ett kommande uttalat nybörjaspel av upphovsmannen till Järn. Spelet ser lovande ut, och ska ha snarlika regler som Järn, om än förenklade. Håll utkik efter detta!Järn (Mycket trevliga illustrationer! Utmärkt spel!)

Järn är ett snyggt och trevligt spel, där du kan bygga din setting själv. Det är ett low fantasy-spel med sagolika illustrationer av bland annat Ronja Melin, som också står för omslaget. Reglerna är enkla och pedagogiskt förklarade. Regelmotorn är en modifierad version av Basic Roleplaying. Det utgivna stödet till spelet utgörs i dagsläget av rollformulär och en stridskortlek. Spelet är tämligen nytt på marknaden, så det kanske kommer mer support i form av expansioner till spelet.

Plus: Mycket snyggt, enkla regler. Bra sagostämning.

Minus: Inte något stöd för vidare spelande i form av supplement än så länge.
Mutant År noll: Startbox (Bäst för lite äldre spelare! Många supplement!)

Efter katastrofen-spel som bygger på en gammal klassiker från åttiotalet. Spelet är mycket snyggt, kanske det snyggaste av spelen i denna artikel. Omslaget på boxen för medvetet tankarna till det gamla originalomslaget. Enkelt att komma in i och enkla regler. Startboxen innehåller inte allt som regelböckerna innehåller, istället är det en nedbantad version för att du som spelare enklare ska komma igång. Boxen innehåller allt som behövs för att börja spela.

Plus: Mycket spelglädje, gott om supplement. Ganska enkla regler. Rymlig box.

Minus: Inte det enklaste spelet på listan, så är det yngre barn passar andra spel som Tassar och morrhår eller Sagospelet Äventyr bättre.Sagospelet Äventyr (Bäst till yngre spelare!)

Spelet är helt i färg och har föredömligt enkla regler. I regelboken finns stöd för att bygga egna sagor att spela. Det är fantasifullt och lätt att sätta sig in i. Det har släppts fyra supplement till spelet, som alla innehåller mycket matnyttigheter för den som vill fortsätta sitt spelande. Äventyr är en mycket trevlig spelupplevelse som andas spelglädje. Det är dessutom det enda spelet på listan som har ett barn som medkonstruktör.

Plus: Enkla regler, helt i färg. Snygga illustrationer. Flera utgivna supplement, mycket gratismaterial på hemsidan.

Minus: Det följer inte med de tiosidiga tärningar som behövs för att spela. Dessa förutsätts man köpa själv.
Spelet om Morwhayle (För dig som gilar böckerna om Morwhayle!)

Från tillverkarna av Mutant År Noll kommer detta spel baserat på Peter Bergtings värld och böcker om Morwhayle. Det är ett riktigt snyggt spel med enkla regler. Settingen är styrd efter böckerna om Morwhayle, men kan spelas oberoende på om du läst böckerna eller inte. Spelet har funnits ute ett tag, men det har inte kommit några supplement till det än.

Plus: Snyggt spel, layouten är magnifik. Enkla regler.

Minus: Fristående, men du har ut allra mest av det om du läst Peter Bergtings böcker om Morwhayle. Inga utgivna supplement.
Tassar och morrhår (Stämningsfyllt!)

Ett stämningsfyllt och trevligt spel med en enkel regelmotor som bygger på samma system som Järn hämtat inspiration ifrån. Precis som Fantasy! är spelet helt i svartvitt. Som titeln antyder spelar man små djur, möss i det här fallet. På så sätt påminner spelet lite om Mousegard, för er som är bekanta med det. Spelet är fantasifyllt och lockar till fortsatt spelande. Nackdelen är att inga supplement kommit till spelet.

Plus: Trevligt spel, enkla regler, gratismaterial på hemsidan.

Minus: Inga utgivna supplement, lite klent med stöd för fortsatt spelande.