Användarnamn
Lösenord
Arkiv
Kategorier

Julklappstips för nybörjaren, del 1

Publicerad Friday, November 18, 2016 19:10
Om du känner dig villrådig i speldjungeln och inte vet vad du ska köpa för spel till dina vänner och bekanta kommer här en liten lista med tips!Carcassonne

En modern klassiker, som passar såväl nybörjaren som den mer erfarna spelaren. Carcassonne har sålt i miljontal sedan det släpptes, ett tecken på dess popularitet. Det är en låg inlärningströskel i spelet, så du kommer fort igång med att spela. Passar såväl gammal som ung. Ingen spelomgång är den andra lik, tack vare att man bygger spelplanen efter hand man spelar. Man skulle kunna säga att det rent av är beroendeframkallande. Det finns också ett antal expansioner som ger spelet nya dimensioner, men grundlådan räcker bra den med.

Du köper Carcassonne här.Settlers från Catan

Settlers från Catan är, liksom Carcassonne, en modern klassiker. Det går ut på att kolonisera en ö, genom att använda öns naturresurser och hinna före dina motspelare till tio poäng. Men se upp! Det gäller att med list, tur och lite skicklighet slå rätt med tärningarna, dra rätt kort och byta smart med dina grannar. Inför varje nytt speltillfälle bygger man en ny spelplan, varför ingen spelkväll med Catan är den andra lik. Settlers från Catan lämpar sig särskilt bra som familjespel, men bara upp till fyra deltagare! Vill man vara fler deltagare, måste man köpa till en expansion med extra spelplansbitar och markörer.

Settlers från Catan hittar du här.Pandemic

För den som inte vill tävla mot varandra, finns det en del samarbetsspel där man vinner eller förlorar tillsammans. Pandemic är ett sådant, och dessutom ett av de bättre i genren. Här gäller det att hålla de möjliga pandemierna i schack, för att inte mänskligheten ska gå under. Ett mycket spännande spel som kommit i flera utgåvor, en särskild version där man spelar en serie sammanhängande spelomgångar, där varje spelsession påverkas av det som hände gångerna innan (Pandemic: Legacy), samt Pandemic: Cthulu, där man kämpar mot de fruktansvärda monster och gudaväsen som Lovecraft skrev om.

Originalspelet Pandemic kan du beställa genom att följa den här länken.Smallworld

Det gamla folket börjar dö ut från världen, så nu är det upp till dig att leda ditt folkslag till det nya landet. Kan du samla ihop mer poäng än dina motståndare för att vinna? För att få poäng måste du hålla landområden. När du strider mot andra folk är det för det mesta den med mest trupper som vinner - enkelt och bra, men ibland kan vissa egenskaper som ditt - eller dina mospelares - folk har göra att styrkan inte bara mäts i störst antal markörer. Smallworld är enn trevligt och mycket underhållande spel från 2 till 5 spelare. Rekommenderas till både nybörjare och erfarna spelare.

Smallworld köper du här.Sagospelet Äventyr

Om du är ute efter ett rollspel är Sagospelet Äventyr en perfekt inkörsport till hobbyn för de lite mindre barnen, kanske med en vuxen som leder spelet. Sagospelet Äventyr är klassisk fantasy med starka influenser från europeiska sagor. Där finns riddare, drakar och sjöjungfrur. Sagospelet Äventyr lämpar sig väl från sju år och uppåt.

Sagospelet Äventyr köper du här.Mutant: År noll Startbox

För den som gillar sf och särskilt dystopisk sådan finns Mutant: År noll Startbox, ett rollspel som vänder sig till nybörjaren. Spelet bygger vidare på den gamla rollspelsklassikern Mutant från 80-talet, och utspelas efter den stora katastrofen som omkullkastat samhället. Det är ett välproducerat rollspel med gott om stöd för nybörjaren.

Mutant köper du här.